Gezegenimizde nüfus artışı sürdükçe ve doğal kaynaklar tükenmeye devam ettikçe, , güvenli gıda üretimi ve tüketici sağlığını dah ön plana çıkarmaktadır. İnsan sağlığını etkileyen yiyecekler kalitesi birden fazla etkene bağlıdır. Temel gıda kimyası, besin değerleri, mineraller, toksik maddeler, ağır metaller, azoboyar maddeler, gıda katkılar, bitkisel kaynaklı gıda üretiminde yararlanılan kimyasallar ve zirai ilaçlar, hayvan temelli gıda üretiminde kullanılan yemler ve bunlara katılan katkılar, hatta gıdaya temas eden ambalajlar bu etkenlerden sayabildiklerimizdir.
laboratuvarlar vasıtası ile gıda kontrol analizleri kapsamında gıda ürünlerinin kimyasal testleri, mikrobiyolojik analizler, GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ve biyo güvenlik kontrolleri gerçekleştirilmektedir.
Bunların yanısıra labortauvarlar tarafından insan ve çevre sağlığına zararlı ağır metaller, toksik maddeler, kurşun analizi, plastiklerde kadmiyum analizi, azo boyarmaddeler, oyuncak güvenliliği testleri, kanserojen boyar maddeler, klor organik taşıyıcılar, Ürünlerde formaldehit tayini, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) testleri, yağ oranı tayini, migrasyonlar, PVC tayini, mikrobiyolojik testler, toplam mikroorganizma yükü, anti bakteriyal aktivite tayini ve daha binlece kimyasal ve mikrobiyoloji analizleri, testleri, analizleri ve değerlendirmeleri yapılmaktadır.