Oyuncaklarda CE Belgesi
Türkiye’de 2002 yılından bu yana ile AB arasında gümrük birliğini tesis eden yönetmeliklerce belirlenmiş direktifler kapsamına giren ürünlerin CE işareti olmadan üretilmesi ve piyasaya sürülmesi yasaktır. AB direktifi kapsamına giren ürünün CE işareti taşımadan satışa sunulmuş olması “ Güvensiz Ürün” şartlarının oluşması için yeterlidir. Oyuncak CE belgelendirmesi zorunlu olan ürünler grubundadır.
Oyuncaklarda AB direktifi kapsamına girmekte olup, “2009/98/EC Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği “ olarak yayınlanmıştır. Oyuncak üreterek veya fason ürettirerek piyasaya sürenlerin bu direktife uygunluğunu kanıtlaması ev CE işaretlemesini yapması gerekmektedir. Bu süreçlere giren firmaların aldıkları cezanın yanında piyasa itibarları da zedelenmektedir. Oyuncaklar için aşağıda belirtilen standartlarda testlerin yapılması ve gerekli CE teknik dosya, risk analizi, etiketleme ve beyanlarının oluşturularak Oyuncaklara CE işareti vurulması ve Oyuncak CE belgesi gerekmektedir.
Optimum Test olarak gerekliliklerin yerine getirilmesi akredite olarak testlerin yapılması ve ürünün serbest dolaşımı konusunda gerekli çalışmaları yapmaktayız. 2009 yılında yayınlanan (2009/48/EC) Avrupa Birliği Oyuncak-Kırtasiye Malzemeleri Güvenliği yönetmeliği, 2011 yılında fiziki gereklilikler, 2013 yılında kimyasal gereklilikler olarak 2 basamakta ele alınmaya başlanmıştır. Oyuncaklar ve kırtasiye ürünleri, tasarım ve imalat sürecinden depolama aşamasına kadar farklı proseslerden geçmektedir bu proseslerin tamamında direktifin şartlarını karşılamak zorundadır.
Oyuncak ve Kırtasiye Ürünleri Güvenliği Direktifinin amacı, çocukların davranışları öngörülerek, kullanım esnasında doğabilecek tehlikeleri belirleyerek bu tehlikelerin sebep olacağı zararları ortadan kaldırmaktır. Oyuncak Güvenliği Direktifinde uygulanan test standartlarının tamamı EN-71 testleri olarak adlandırılmaktadır.
CE işareti taşımayan ürünler veya CE işareti taşıyıp ilgili yönetmeliğin şartlarını yerine getirmeyen ürünler Piyasa Denetim ve Gözetim yönetmeliğine göre “Ürün Toplatma” kararı uygulanmaktadır. Ürün Toplatma kararına göre firmalara 36 bin ile 360 bin arasında cezalar uygulanmaktadır (Ürün grubuna göre bu cezalar farklılık gösterir). Piyasaya sürülen ürünlerin toplatılması ve imhası gerekmektedir. Ayrıca Toplatma kararının ve ürün geri çağırmanın Görsel basında yayınlanması zorunluluğu da bulunmaktadır.
EN 71 Testlerinin İçerikleri Şu Şekildedir;
EN 71-1; (MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER)
Bu standart oyuncak ya da kırtasiye malzemesi gibi çocuklar tarafından kullanılabilecek ürünlerin sebep olduğu sıkıştırma, batma , ezilme ve boğulma tehlikelerinin önüne geçmek için uygulanmaktadır.
EN 71-2; (YANICILIK)
Bu standart bir ürün ateş aldığında ciddi bir yaralanmaya sebep olmadan söndürebilmeyi ya da, yanan ürünün etkisinden zarar görmeden kurtulabilmenizi sağlamayı amaçlamaktadır.
EN 71-3; (BELİRLİ ELEMENTLERİN GÖÇÜ)
Bazı elementlerin göçü (Üretilen ürünün kimyasal özelliklerinin kullanan bireyin sağlığını etkilememesini garanti eder. Bu standartta yapılan analizde ürün bileşiğinde: Kurşun, Arsenik, Antimon, Kadmiyum, Krom, Baryum, Civa, Selenyum aranmaktadır. Üründe bulunan veya belirlenen kritik limitlerin üstünde çıkan ağır metaller ter ve tükürük ile vücuda girebilir. Vücut fonksiyonları için hayati öneme sahip mineralleri manipüle ederek yer değiştirirler. Ve kişinin vücut fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini engellerler. Bu kimyasallar doğal olarak da eser miktarda bulunabilir. Bu eser miktardaki değer mikrogram olarak her ürün için üst limit konulmuştur.
EN 71-4; FEN VE DOĞA DENEYİ TESTLERİ EN 71-5;
KİMYASAL DENEY SETLERİN EN 71-6;
YAŞ UYARILARINA YÖNELİK İKONLAR VE SE MBOLLER EN 71-7;
PARMAK BOYALARI EN 71-8;
İÇERİDE VE DIŞARIDA KULLANIMA YÖNELİK SALINCAK, KAYDIRAK VB. OYUNCAKLAR EN
71-9; ORGANİK/KİMYASAL İÇERİK GEREKSİNİMLERİ
EN 71-10; ORGANİK/KİMYASAL BİLEŞENLERİN HAZIRLANIŞ VE SUNUMLARI
İletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Oyuncak CE belgesi; Oyuncalkarda CE işareti; Oyuncak CE sertifikası; Oyunca CE testleri